Як позбутися йодного голоду?

За даними ВООЗ, понад 1,5 млрд. мешканців Землі потерпають від так званого «йодного голо­ду». Особливо небезпечний брак цього мікроеле­мента для дітей, оскільки в багато разів підвищує ризик розвитку хвороб щитовидної залози, знижує інтелектуальний потенціал тощо...

Утім, не будемо ніко­го залякувати «йодним голодом». Оскільки уникнути його сьогодні досить просто. Найуніверсальніший метод профілактики — це йо­дована сіль. Вартість її (йдеться про продукт вітчизняного виробниц­тва) практично не відрізняється від нейодованої. На якості страв смак йодованої солі аж ніяк не поз­начається, зате задовольняє потребу організму на необхідний мікроелемент.

Однак захоплюватися солоними стравами дошкільнятам, як ми знаємо, не можна. Харчовий раціон дитини можна збагатити йодом, включаючи в меню продукти моря. Багаті на цей мікроелемент плоди фейхоа (вони з'являються у продажу в пер­ші осінні місяці). Перетерті з цукром, вони за­безпечать малюка і віта­мінами, і будуть як ла­сощі. Взимку йодний голод втамує хурма, а протягом усього року... звичайна морква. /Files/images/b24319e406106f0165efc57f331a1461.jpgДі­тям, які мають схиль­ність до захворювань щитовидної залози, на­родна медицина реко­мендує пити морквяний сік по 1 столовій ложці 4-5 разів на день.

А от використовувати для корекції дефіциту аптечну йодну настоянку чи розчин Люголя не рекомендується. Це препа­рат антизапальної дії тільки для зовнішнього зас­тосування.

Кiлькiсть переглядiв: 8